Vuosi 2017 näyttää kyntensä

RSS
Luin mielenkiintoisen artikkelin vuoden 2017 UAV ratkaisujen trendeistä ja ajattelin lyhyesti referoida artikkelia, koska mielestäni se tiivistää hyvin muutamia niitä tärkeitä asioita, joita alalla on tapahtumassa.
Vaikka yleinen hyväksyntä ja alan tuntemus on kasvanut viime vuosina, vasta nyt aletaan ymmärtämään drone ratkaisujen todellisia potentiaaleja ja hyödyntämään niitä tehokkaasti.
Vuonna 2011 kun aloitimme UAV ratkaisujen parissa, meillä oli kunnianhimoinen tavoite alussa alkaa tuottamaan laitteilla erilaisia palveluita yritysasiakkaille. Vaikka varsinainen valo- ja videokuvaaminen oli yksi osa-alue palveluista, ajatuksena oli jalostaa näitä perinteisiä palveluita pidemmälle ja tuoda aidosti erilaisia ja uusia palvelumuotoja markkinoille.
Valitettava tosiasia oli se, että vaikka hyviä laite- ja palveluratkaisuja oli jo olemassa, asiakaskunta oli hyvin varautunutta ja epäilevää ratkaisujen todellisista hyödyistä. Yksinkertaisesti aika ei ollut vielä kypsä tämän kaltaisille palveluille isossa mittakaavassa, minkä takia tavallaan vahingossa ajauduimme laitteiden maahantuojaksi ratkaisumyynnin sijaan.
Artikkeli käsittelee asiaa ytimekkäästi ja toteaa, että "vuoden 2017 aikana, asiakkaat alkavat ymmärtämään ratkaisujen todelliset hyödyt, minkä takia UAV ratkaisujen käyttö lisääntyy merkittävästi ja myös suuren yleisön mielipide muuttuu epäilevästä hyväksyväksi. Droneista tulee osa normaalia elämää, niin kuluttajien kuin teollisuudenkin keskuudessa.
UAV ala ja ratkaisut siirtyvät merkittävän askeleen eteenpäin ja tämä luo mahdollisuuksia aivan uusille liiketoiminta-alueille
"Ala siirtyy merkittävän askeleen eteenpäin ja tämä luo mahdollisuuden operaattoreille ja organisaatioille jotka haluavat hyödyntää UAV teknologiaa, aidosti hyödyntää ratkaisujen tarjoamia mahdollisuuksia toteuttaa asioita kustannustehokkaammin ja nopeammin."
Nykypäivän UAV ratkaisut ovat merkittävästi helppokäyttöisempiä kuin vielä muutama vuosi sitten. Ratkaisut ovat aikaisemmasta yleisluontoisesta "tällä voi tehdä kaikkea" toteutuksista, kehittyneet oikeasti eri aloille soveltuviksi työkaluiksi, joilla saadaan mielenkiintoisen datan lisäksi aidosti tuloksia aikaiseksi.
Tämä luo uusia mahdollisuuksia yrityksille jotka erikoistuvat tiettyihin alan palvelusegmentteihin kuten lämpökuvaukseen, kartoitukseen, 3D mallennukseen, tutkimukseen & tarkastuksiin sekä luo varmasti myös viranomaispuolelle mielenkiintoisia uusia yhteistyömahdollisuuksia alueellisesti.
Loppuasiakkaan näkökulmasta esimerkiksi UAV laitteilla tuotettavat kartoitussovellukset ovat jo tätä päivää sadoissa organisaatioissa ja ala kehittyy kovaa vauhtia uusien aplikaatioiden ja ohjelmistojen tullessa markkinoille. Kuluvan kevään aikana olen huomannut aplikaatio tarjonnan tuplaantuneen ja uskon että alan ohjelmistoja niin reittilento- kuin tiedon analysointiohjelmistojen osalta tullaan näkemään tänä vuonna ennätysmäärä. Yksi syy tähän on mm. DJI:n SDK (Software Development Kit) ohjelma, joka luo kolmansille osapuolille mahdollisuuden kehittää ratkaisuja DJI:n platformia hyödyntäen.
Kartoitusratkaisut ovat tällä hetkellä kuuma peruna, mutta vastaavia uusia ohjelmistoja on tullut mm. lämpökuvaukseen ja tänä vuonna nähdään varmasti myös ensimmäiset kaupalliset konenäköpohjaiset ratkaisut UAV alalla.
Ratkaisut ottavat nopean askeleen mahdollisuuksien tutkimisesta todellisiin toteutuksiin
Kuten jo alussa totesin, vuodesta 2011 alalla toimineena olemme nähneet miten pitkä tie laitteiden testaamisesta ja tutkimisesta oikeisiin aidosti tuottaviin ratkaisuihin on ollut. Edelleen olen sitä mieltä että merkittävä vaikuttaja asiassa on ollut DJI, joka on tuonut helppokäyttöisiä ja helposti käyttöönotettavia laitteistoja markkinoille ja jalostanut näitä eri käyttötarkoituksiin. Verrattuna esimerkiksi Suomessa valmistettuihin UAV kartoitusratkaisuihin, Dji pohjaiset laiteratkaisumme tarjoavat huomattavasti edullisemman, helppokäyttöisemmän ja luotettavamman tien kustannustehokkaisiin ratkaisuihin, jotka edustavat alan uusinta teknologiaa ja tarjoavat moninverroin enemmän em. verrattuna.
Olemme useasti osoittaneet että vanha uskomus siitä, että laitteiden hinnassa tulee olla nolla perässä jotta ratkaisu on ammattilaisille tarkoitettu on täysin perusteetonta. Tutustukaa vaikka artikkeliin Lapissa järjestetystä kilpailusta jossa 2.000€ kopterilla voitettiin koko kilpailu ja toiseksi tullut laiteratkaisu maksoi yli 15x enemmän.
Tuotteistus & Toteutus
Yrityksemme on vuosien saatossa investoinut alan pioneerina testaamiseen ja tuotekehitykseen kymmeniä tuhansia euroja. Tällaiseen ei enää meidän pienillä kotimarkkinoilla ole mahdollisuuksia minkä takia olemme siirtäneet fokuksen asiakas- ja ratkaisupohjaiseen tuotteistukseen, jossa hyödynnämme pitkäaikaista kokemustamme.
Haluamme madaltaa ratkaisun hankintakynnystä tarjoamalla avaimet käteen ratkaisuja, joissa huomioidaan aidosti asiakaskohtaiset tarpeet. Toisin kuin perinteiset ratkaisut, Dronefactoryn Prodrone konsepti on modulaarinen ja mahdollistaa saman laitteen varustamisen kustannustehokkaasti eri sovellustarpeisiin.

Aikaisempi postaus Seuraava postaus

  • JML
Comments 0
Jätä kommentti
Nimesi:*
Email:*
Viesti: *

Huomioithan että kommentit hyväksytään ennen kuin ne julkaistaan

* Vaaditut kentät