Suomessa on useampia alueita, joissa ilmailu on kiellettyä. Näihin alueisiin kuuluvat esimerkiksi öljyjalostamot, ydinvoimalat sekä valtionhallinnolle tärkeät alueet. Valmistajat voivat asettaa laitteisiin aluerajoituksia, mutta ne eivät suojaa lentäjää virheeltä. Drone lentokieltoalueet on lentäjän aina selvitettävä ennen kuin aloittaa lennätyksen. Virallisen tiedon löytää ilmailutiedotuspalvelusta ja niistä on tehty päätökset, määräykset sekä säädökset. On myös huomioitava se, että alueita on kahdenlaisia eli P-alueita, joissa on lentokielto ja R-alueita, joissa on rajoitettu lentokielto.
Tilapäiset drone lentokieltoalueet
Valtioneuvosto on säätänyt erillisessä asetuksessa alueista, jotka on rajoitettu ilmailulta. Sen lisäksi Suomen ilmatilaan perustetaan myös tilapäisiä kielto- sekä rajoitusalueita, jotka dronelentäjän tulee huomioida. Tällaisia alueita voi olla muun muassa isot yleisötapahtumat sekä puolustusvoimien harjoitukset jollakin alueella. Näistä julkaistaan tieto Fintraffic ANS:n sivustolla. Esimerkiksi maanpuolustukseen liittyvien harjoitusten kuvaaminen on kiellettyä ja jos niitä haluaa kuvata, on niihin haettava erikseen lupa.
Lentokieltoalueet on aina otettava huomioon, kun harkinnassa on dronen vuokraus tai sen hankinta itselle. Näihin asioihin on hyvä perehtyä etukäteen ja muistettava se, että UAS-ilmatilavyöhykkeet ovat sellaisia, joissa ei saa dronea lennättää. UAS-vyöhykkeillä on miehittämättömien ilma-alusten toiminta joko rajoitettu tai kokonaan kiellettyä. Joskus myös kaksi kieltovyöhykettä osuu päällekkäin, se tarkoittaa, että molempien vyöhykkeiden ohjeita ja ehtoja on noudatettava.
Missä lentäminen on kokonaan kiellettyä?
Lentäminen on kiellettyä suojaetäisyydellä lentoasemista ja helikopterilentopaikoista. Dronen lennättäminen ei saa haitata lentoliikennettä. Muita alueita ovat suurlähetystöjen sekä eduskunnan ympäristö, mutta myös poliisilaitosten sekä vankiloiden läheisyys. On myös muistettava, että itärajan läheisyydessä on ADIZ-vyöhyke, joka edellyttää, että lennonjohdolle on tehtävä lentosuunnitelma ennen kuin alueella voi lentää. Itärajaa myötäilee myös EFR100 rajoitusalue, joka vaatii aina poikkeusluvan, mikäli siellä haluaa lentää. Poikkeuslupaa voi anoa Puolustusvoimilta.