Ostoskorini :

OFFICIAL DJI ENTERPRISE DEALER

Gimbaalit

Gimbaali eli kamerateline jossa on vakautusjärjestelmä on ilmakuvauksessa erittäin tärkeässä roolissa. Nykyään lähes kaikki gimbaalit ovat harjattomilla moottoreilla varustettuja 2 tai 3 akselisia malleja, joiden vakautus perustuu erittäin nopeasti reagoiviin moottoreihin ja gimbaaliin yhdistettyyn älyyn. Äly eli ohjausyksikkö voi olla kopterin ohjausyksikköön tai erilliseen gimbaalikohtaiseen ohjausyksikköön perustuva toteutus, joista yleisimmin käytettyjä ovat DJI Zenmuse ja AlexMos, joista jälkimmäistä käytetään useissa kolmannen osapuolen toteutuksissa lähes poikkeuksetta. Myös useita muita vähemmän tunnettuja järjestelmiä on markkinoilla saatavilla.

Miten gimbaali toimii?

Gimbaali korjaa multikopterin kallistusliikkeet pitäen kameran horisontin suuntaisena, joka on miellyttävän videokuvan ehdoton edellytys. Kaksi akselisissa gimbaaleissa vakautus tehdään pysty ja sivusuunnassa, jolloin horisontin sivusuuntaisessa liikkeessä saattaa olla edelleen puutteita, koska multikopteri lentää aina hieman vinossa korjaten "pyrstömoottorilla" kulkusuuntaa aiheuttaen pienen sivuttaisen liikkeen. Kolmiakselinen gimbaali korjaa myös horisontin sivusuuntaista liikettä ja esimerkiksi kehittyneimmissä DJI Zenmuse Z15 malleissa, kolmannen lisäakselin ansiosta voidaan kameraa ohjata vapaasti kuvaajan toimesta eli pyörittää kameraa 360 astetta ja ylösnousevien laskutelineiden avulla saavuttaa täysin vapaa 360 asteen kuvakulma. Vastaava 3 akselinen Zenmuse GoPro gimbaali vakauttaa kolmella akselilla, mutta kameraa voidaan ohjata vain tilt eli kallistuskulman osalta 90 asteen kulmassa.

Inertialevy

Gimbaalit ovat lähes poikkeuksetta kiinni multikopterin rungossa inertia eli tärinänvaimennuslevyssä. Inertialevy poistaa multikopterin moottoreista aiheutuvaa mikrovärinää ja tärinää kahden kiinnityslevyn väliin asennettujen kumityynyjen avulla. Kehittyneimmissä järjestelmissä koko kameraosa voi olla eristetty ensin rungosta ja kamera erikseen kiinnityslevystä. Myös kameroissa voi olla oma vakautusjärjestelmänsä, joka on joko runko- tai linssipohjaisesti toteutettu. Perinteisessä videokuvauksessa erityisesti DSLR kameroita käytettäessä vakautus kytketään pois ammattikäytössä tai ainakin vakautusta vähennetään valitsemalla vain sivusuuntainen vakautus.

Gimbaali vai tärinänvaimennuslevy?

Meiltä kysytään usein tarvitaanko erillistä gimbaalia esimerkiksi Phantomilla kuvattaessa vai riittääkö pelkkä vaimennuslevy kumeilla, johon kamera kiinnittyy suoraan. Oma mielipiteeni on, että asiaa voi verrata autoon jossa joko on iskunvaimentimet tai autoon jossa ei ole iskunvaimentimia. Vaimennuslevy toimii kuten jousi autossa, se kyllä vaimentaa, mutta ei mitenkään voi aktiivisesti tasata pidemmän päälle liikettä. Tässä tapauksessa iskunvaimennin on siis verrattavissa aktiivisesti toimivaan harjattomaan moottoriin, joka millisekunneissa tunnistaa ja reagoi liikkeeseen pitäen jousituksen eli vaimennuksen vakiona. Jos olosuhteet ovat huonot, tuulee paljon tai tuuli on puuskittaista, gimbaali joutuu tekemään enemmän työtä pitääkseen kameran vakaana.

Gimbaali on usein kameramallikohtainen

Gimbaalit ovat käytännössä aina kameramallikohtaisia ratkaisuja, jotka on suunniteltu tietylle kameralle tai kamerarungon ja linssin vakioyhdistelmälle kuten Sony NEX kameran tapauksessa, jossa yleisesti käytetyin kokoonpano on runko + 16mm kiinteä ns. prime/pannukakkulinssi. Kun kokoonpanon paino ja/tai painopiste muuttuu, täytyy gimbaali säätää uudestaan. Usein säätäminen ei kuitenkaan ole mahdollista, varsinkaan jos gimbaalin kameran kiinnitys ja tasapainopiste on ennalta tietylle kokoonpanolle suunniteltu. DJI:n kehittyneimmissä Zenmuse Z15 gimbaaleissa, mallit on suunniteltu vain tietylle kameramallille kuten Panasonic GH3, Blackmagic Pocket Cinema Camera, Sony NEX 5 tai 7 ja Canon 5Dmk3.

Markkinoilta löytyy useita yleismallisia vaihtoehtoja esimerkiksi "järjestelmäkameroille". Muistutamme kuitenkin että gimbaali on säädettävä aina erikseen kokoonpanon mukaan. Säätäminen vaatii kokemusta ja kärsivällisyyttä ja mitään varsinaisia esiasetuksia ei ole olemassa. Jos säätäminen ei itseltä luonnistu, säädämme kaikki myymämme gimbaalit asiakkaalle korvausta vastaan. Jos asiakas ei tilaa gimbaalia säädettynä, on asiakkaan itse omatoimisesti säädettävä gimbaali.

Yksinkertaisesti

Gimbaali on ehdoton edellytys laadukkaan videokuvan tuottamiseen ilmakuvauksessa olipa kyseessä muutaman sadan euron arvoinen GoPro kamera tai RED Epic Hollywood tason tuotantokamera. Ilman vakautusta ilmakuvaus on aika turhauttavaa touhua ja suosittelen ehdottomasti satsaamaan laadukkaaseen ja käytännössä toimivaksi todettuun malliin. Markkinoilla on valitettavan paljon valmistajia, joiden gimbaalit perustuvat teoriassa toimivaan ratkaisuun, mutta jotka käytännössä ovat joko täysiä susia tai vaikeasti säädettäviä. Gimbaalin tulee olla tietysti mahdollisimman kevyt, helposti asennettava ja säädettävissä tai ns. plug n play ratkaisu kuten DJI:n GoPro Zenmuse 3D gimbaali. Muutaman kympin säästäminen tässäkin tapauksessa on täysin turhaa ja aiheuttaa vaan enemmän harmaita hiuksia kuin kerralla kunnollisen testatun ja toimivan ratkaisun hankkiminen.


 

Tuotteet 1-16 / 40

Sivu:
  1. 1
  2. ...

Laskeva