Ostoskorini :

OFFICIAL DJI ENTERPRISE DEALER

Potkurit

Potkureiden valinta

Potkureita valitessa tulee muistaa muutama perusasia, jotta kopteri toimisi oikein. Potkureita valmistetaan neljästä perusmateriaalista, muovista, muovin ja komposiittimateriaalin kuten hiilikuidun seoksesta, puhtaasta hiilikuidusta sekä puusta. Multikoptereissa käytetään pääsääntöisesti kolmea ensin mainittua, mutta laadukas puupotkuri on myös hyvä vaihtoehto vaativalle pilotille.

Hinnat

Kalleimmat potkurit kuten T-Motorin Antigravity sarjan potkurit on valmistettu erittäin laadukkaasta hiiilikuidusta ja tehtaalla tarkkuustasapainotettu sekä pakattu kovaan suojapakkaukseen ja suojapussiin. Luonnollisesti tällaisten potkureiden hinnat ovat huomattavasti korkemmat kuin peruspotkurit jotka on valmistettu muovista ja vaativat mahdollisesti potkureiden tasapainotuksen omatoimisesti.

Potkureiden soveltuvuus

Valmistajilla on lähes aina omat suositukset eri multikopterirunkojen ja moottorien kanssa käytettäviksi. Suosittelemme ehdottomasti aloittamaan harrastuksen suositelluilla potkureilla, jotka varmasti toimivan myytävän kokoonpanon kanssa. Enemmän asiaa harrastaneet voivat helposti valita erilaisia potkureita, sen mukaan minkälaiset moottorit ja lentokuorma on käytössä. Jos olet jo pidempään lentänyt ja pystyt nostamaan multikopterin ilmaan ja lentämään sitä vaivatta ja laskeutumaan aina ilman "kippaamista", kannattaa valita hiilikuitupotkurit. Näiden haasteena on huono kestävyys jos ne osuvat maahan tai kovempaan kohteeseen. Jos näin käy, potkurit tulee aina vaihtaa sillä vaikka potkurissa ei näy mahdollisia ulkoisia vaurioita, voi niiden keskiössä olla hiushalkeama ja potkuri katketa kesken lennon.

Muovipotkurit ovat edullisia ja soveltuvat hyvin aloittelijalle. Ne eivät vaurioidu helposti, mutta eivät ole myöskään välttämättä tasapainossa, joka aiheuttaa värinää ja videokuvassa jello-efektiä. Täytyy kuitenkin sanoa, että esimerkiksi DJI:n peruspotkurit muovista ovat nykyään jo oikein hyviä ja toimivat sellaisenaan peruskokoonpanossa hyvin.

Muovi-komposiittimateriaalista valmistetut potkurit ovat parannettu versio muovisista versioista. Näissä käytetään perusmateriaalina muovia, johon on sekoitettu komposiittimateriaalia kuten hiilikuitua. Potkurit ovat jäykempiä ja niissä voi olla erilaisia jäykkyystasoja lavoissa kuten DJI:n 10x38 potkureissa, jossa potkurit päät ovat lavan muuta osaa joustavampia (tämä on muuten erinomainen potkuri, joka tuli päivityksenä keväällä 2013).

Tässä yhteydessä emme käsittele puupotkureita, koska niiden kysyntä on pientä ja laadukkaan potkurin hinnat korkeita (XOAR).

Potkureiden koko ja akselipaksuus sekä DJI oma potkurikeskiö

DJI on monessa asiassa tuonut omia uudistuksia ja tämä pätee myös potkureihin. DJI:n keskiö ei ole pyöreä koko matkalta vaan siinä on vastakkaiset suorat hahlot osassa akselia. Valikoimistamme löytyykin sen takia DJI merkinnällä varustettuja potkureita, jotka käyvät näihin suoraan. DJI:llä on lisäksi itsekiristyviä potkurimalleja Phantom malleille, joissa puolessa on vastakierteet jolloin moottorin pyörimissuunnan mukaisesti potkuri kiristyy automaattisesti pyöriessään estäen potkurin irtoamisen.

Yleismallisissa potkureissa on yleensä 8mm reikä ja kuten Gemfan potkureissa, mukana adapterilevyt, joilla ne voidaan sovittaa erilaisiin moottorien akselipaksuuksiin suoraan. Laadukkaissa T-Motorin moottoreissa tulee mukana yleensä myös kaksi eri adapteria, joilla erilaiset potkurit saadaan kiinni moottoriin.

Potkurin valinta erilaisille moottoreille ja multikoptereille

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että potkuri kannattaa aina valita valmistajan ja meidän ilmoittaman suosituksen mukaan. Potkuri valitaan moottorin KV lukuun soveltuvaksi siten että mitä pienempi KV luku eli periaatteessa moottorin tehokierrosalue, sitä suurempi potkuri. Käytetyimmät moottorit toimivat 800-1000KV luvulla eli käyttävät suhteellisen pieniä potkureita kuten 8-11 tuumaisia malleja. Isoissa koptereissa moottorien KV luvut ovat 350-500 välillä, jolloin tarvitaan suurempia potkureita eli isompaa nostokykyä, koska ne pyörivät pienemmällä kierrosluvulla. Yleisesti käytetään 13-15 tuumaisia potkureita, mutta ammattitason isoissa koptereissa potkurit voivat olla jopa 22 tuumaisia. Mitään selkeetä laskukaavaa ei voida sanoa, joten potkureiden valinta riippuu käytettävästä moottorista, KV luvusta, multikopterin rungosta ja lentoonlähtö painosta sekä käyttötarkoituksesta.


Tuotteet 1-16 / 20

Sivu:
  1. 1
  2. ...

Laskeva