Mikäli dronella lentää EU-alueella, siihen tarvitaan virallisesti osoitettu pätevyys. Jos dronessa on kamera, lentäminen on laillista vasta, kun on suorittanut hyväksytyksi teoriakokeen. Kerromme, mitä drone teoriakoe oikein pitää sisällään ja miten sellaisen voi suorittaa. Koe suoritetaan verkossa ja sen suorittaminen edellyttää rekisteröitymistä. Etukäteen kannattaa perehtyä tarjolla olevaan opiskelumateriaaliin ja tietysti myös droneihin sekä niihin liittyviin palveluihin ylipäänsä.
Mitä drone teoriakoe sisältää?
A1/A3-verkkoteoriakoe avoimessa kategoriassa koostuu kaikkiaan 40 monivalintakysymyksestä. Aihepiirejä ovat esimerkiksi ilmailussa käytettävät säädökset, lentotoimintamenetelmät, ilmatilarajoitukset, lentoturvallisuuteen liittyvät seikat, ilma-alusjärjestelmien tunteminen yleisellä tasolla, vakuutukset sekä tietenkin monenlaiset turvallisuusasiat. Jotta kokeen saa hyväksytyksi läpi, jokaisen aihepiirin kysymyksistä tulee osata vastata oikein vähintään puoleen. Tämän lisäksi kaikista kokeen kysymyksistä oikein tulee olla vähintään 75 prosenttia.
Kun verkkoteoriakokeen suorittaa hyväksytysti, siitä saa todistuksen. Tämän jälkeen todistuksen haltijalla on oikeus lentää miehittämättömällä ilma-alusjärjestelmällä. Saatu todistus on voimassa viisi vuotta ja tämän jälkeen se täytyy uusia. Drone koulutus otetaan Suomessa vakavasti. Koe on tiukka ja vaatii todellista osaamista, mutta se on helppo läpäistä, mikäli on uhrannut aikaa siihen valmistautumiseen.
Tieto lisää turvaa
A1/A3-verkkoteoriakokeeseen sisältyvän opiskelumateriaalin laajuus on yhdeksän lukua, jotka puolestaan jakautuvat osaltaan alakappaleisiin. Ottaa siis aikansa perehtyä koko materiaaliin. Kun kokeen on suorittanut hyväksyttävästi, urakka ei ole ohi. Dronen lentäjien tulee pitää huoli siitä, että he pysyvät ajan tasalla mahdollisista uusista säännöistä. Tieto lisää kiinnostavan harrastuksen turvallisuutta olennaisesti.