Sota on aina ollut ja tulee aina olemaan julmaa. Se tuhoaa infrastruktuurin eikä ihmisten henki ole käytännössä minkään arvoista. Se on ollut normaali tilanne sodan aikana ja tuskin muuttuu milloinkaan, jos sodat edelleen jatkuvat. Venäjän ja Ukrainan sota on osoittanut, että sodankäynti on muuttunut, sillä yllättäen dronet ovat tärkeä osa sitä. Mietitään asiaa hiukan tarkemmin.
Miten Venäjän ja Ukrainan sota eroaa aikaisemmista?
Aiemmin on aina kuviteltu niin, että se sodassa oleva maa, jolla on vahvat maavoimat tai ilmavoimat, on selvästi niskan päällä. Lisäksi moderni taistelukalusto tuo lisävoimaa ja kylvää tuhoa. Venäjän ja Ukrainan sota on osoittanut sen, että taisteluista on ehkä yllättäen tullut varsin ‘modernia’.
Nykyisessä sodassa on huomattu, että tarkka vihollisen seuraaminen on tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Jos vihollinen lymyää kaikessa rauhassa vallihaudassaan ja ratkoo esimerkiksi Sanuli -tehtävää sekä kuvittelee olevansa täysin suojassa, hän on siinä väärässä.
Vastapuoli tekee vakoilua ylhäältä dronen avulla eikä vain tyydy seuraamaan ja toteamaan vihollisen puuhat. Dronen varustuksiin kuuluu kameran lisäksi kranaatti, jonka lennokkia ohjaava ukrainalainen osaa tarkasti sijoittaa venäläisen sotilaan syliin. Siihen päättyy rauhallinen hetki.
Sodassa droneilla on monta tehtävää
Dronet määräävät Venäjän ja Ukrainan sotaa sekä sen kulkua varsin paljon. Niiden avulla sota on tullut omalla tavallaan entistä raaemmaksi, sillä ylhäältä hiipivää vaaraa vihollinen ei välttämättä huomaa lainkaan. Näillä pienillä lennokeilla onkin sodassa monta tehtävää, joista ne selviävät yllättävän hyvin.
Droneja ohjataan aina kauempaa ja sen avulla voidaan seurata pidempäänkin vihollisen liikkeitä. Se voi pudottaa kranaatteja yllättäviin paikkoihin, joten esimerkiksi sotilaat panssariajoneuvon takana eivät ole enää turvassa. Sodankäynti on muuttunut aikaisemmasta ja kaikkien osapuolien on kyettävä vastaamaan niin sanottuun FPV -dronetaisteluihin.
Venäjän ja Ukrainan sota sekä sodan muuttanut ase
FPV eli First Person View on lennokki, jota ohjataan sen videokuvan perusteella, jota dronen oma kamera lähettää. Meille se on tuttu ilmailulajina ja siitä järjestetään myös kilpailuja. Tällainen lennokki painaa suunnilleen puoli kiloa, se voi ottaa mukaansa hyötykuormaa kilon verran ja sen lentonopeus on 140 km/h. Toimintasäteen voi arvioida olevan 5-10 kilometriä.
Sodan aikana drone-lennätys on saanut uuden ulottuvuuden, sillä lennokki voi ottaa kyytiinsä ammuksen esimerkiksi kranaatin. Taitavat lennättäjät osaavat hyödyntää kaikki dronen ominaisuudet sekä sodankäynnille tärkeä silmä kehittyy pienen harjoittelun jälkeen. Alan harrastajat ovatkin päässeet näyttämään taitonsa tositilanteissa. Venäjän ja Ukrainan sota on saanut uusia piirteitä.
Eskadrone muutti Venäjän ja Ukrainan sotaa
Hyvin nopeasti sodan alkamisen jälkeen syntyi ensimmäinen Eskadrone -yksikkö. Nimi on luotu sekä ratsuväestä että droneista. Sodan edetessä ryhmiä on muodostunut useampia ja ne toimivat joko joukko-osastoissa tai niistä erillään. Ryhmä rakentaa omat lennokit, joten he tuntevat ne hyvin tarkasti.
Lennokkien ansiosta Ukraina ei ole jäänyt sodassa altavastaajaksi vaan on pysynyt vastaamaan Venäjän hyökkäyksiin uskomattoman hyvin. Lähtötilanne vaikutti sodan alussa siltä, että Venäjällä oli varsin reilu materiaalinen etumatka. Dronet ovat jälkeenpäin ajatellen vaikuttaneet siihen, että etumatka on kutistunut huomattavasti.
Näiden FVP -lennokkien etuna on niiden halpuus, koska tiedetään varsin hyvin, että sodan aikana niitä tulee tuhoutumaan varsin paljon. Hinnaksi per lennokki tulee vain muutama sata euroa. Sodassa dronet ovat kertakäyttöisiä, joten niihin on liitetty sen vuoksi myös kamikaze -nimitys.